Tekst schrijven | De veelgestelde vragen eenvoudig uitgelegd.
Veelgestelde vragen over tekst schrijven. De 9 belangrijkste vragen en antwoorden heb ik hier voor je op een rijtje gezet. Als freelance tekstschrijver en tekstredacteur ontvang ik regelmatig vragen over mijn vakgebied. Tekststudio PuntKomma legt het je graag uit.
Lees hier de heldere uitleg:
Wat doet een tekstschrijver?
Van alle veelgestelde vragen staat deze met stip op #1. Heel eenvoudig gezegd schrijft een tekstschrijver in opdracht van een klant. Dat zijn dan meestal informatieve of commerciële teksten.
Een aantal voorbeelden van verschillende tekstvormen:
- Website | Webteksten laten schrijven voor je gehele website of één specifieke webpagina. Wil je vanuit een advertentie of uiting op andere media bezoekers naar jouw site leiden? Overtuigende teksten die hierop aansluiten zorgen ervoor dat je bezoekers jouw product of dienst willen kopen.
- Klantcontact | Teksten die je gebruikt om te communiceren met je klanten, zoals e-mail, brochure of een nieuwsbrief.
- Blogartikel | Door het delen van kennis en informatie kan je meer potentiële klanten bereiken. Door het schrijven van blogs kan je ook jouw expertise duidelijk laten blijken.
- Webshop | Webteksten die jouw producten treffend beschrijven. Het schrijven van goede content maakt hét verschil in bezoek- en verkoopcijfers van je webwinkel.
Wat zijn de voordelen van het inhuren van een tekstschrijver?
In de opsomming van veelgestelde vragen mag deze absoluut niet ontbreken. Natuurlijk zijn er talloze voordelen te noemen. Maar ik noem hier een drietal sterke voordelen:
- In mijn ogen is het grootste voordeel dat je expertise inhuurt en daarmee tijd vrijmaakt voor jezelf. Die tijd kan je besteden aan de zaken waar jij goed in bent of leuk vindt. Jij bent de expert in jouw business. Een freelance tekstschrijver is expert in het schrijven of herschrijven van jouw teksten.
- Een tekstschrijver kan zich goed inleven en schrijft heel gericht op jouw klant of doelgroep. Effectieve teksten in begrijpelijke taal, zodat klanten zich persoonlijker aangesproken voelen.
- Een tekstschrijver weet de juiste woorden te kiezen en ook beïnvloedingstechnieken toe te passen in de teksten. Jouw doelgroep voelt zich hierdoor écht begrepen en rechtstreeks aangesproken.
Kan een tekstschrijver voor iedere tekstvorm schrijven?
Dat verschilt eigenlijk per tekstschrijver. Er zijn tekstschrijvers die voor vele tekstvormen schrijven, maar er zijn er ook die zich gespecialiseerd hebben in één tekstvorm. Zo zijn er bijvoorbeeld tekstschrijvers die specifiek voor een aanbesteding of tender schrijven. Of jaarverslagen. Of specifieke SEO-expertise aanbieden.
Tekstschrijver gezocht. Waar moet ik dan op letten?
Gelukkig kan je met een simpele search op internet veel tekstschrijvers vinden op allerlei criteria. En de website van een tekstschrijver kan je een goede indruk geven van de schrijfstijl en werkwijze. Bekijk ook de reviews van klanten. Spreekt de website je aan, neem dan contact op met de tekstschrijver. Om voor jou een pakkende tekst te kunnen schrijven is het belangrijk dat hij of zij zich goed kan inleven in de wensen en behoeften van jouw doelgroep. In een persoonlijk gesprek kan je snel genoeg aftasten of die ‘klik’ voor een goede samenwerking aanwezig is.
Welke informatie heeft de tekstschrijver nodig voor een opdracht?
Je hebt een tekstschrijver gevonden. Da’s mooi. Maar hoe ga je verder? Iedere opdracht start met een briefing. Het is namelijk heel belangrijk dat de tekstschrijver een helder beeld krijgt van jouw wensen en behoeften. Én die van jouw doelgroep. Duidelijkheid en goede afspraken over-en-weer leggen de basis voor een succesvolle samenwerking.
Dus neem in ieder geval de volgende punten mee in je briefing:
- Soort | Wat voor tekst betreft het? Bijvoorbeeld een webpagina, blog, brochure, nieuwsbrief of e-mail reeks.
- Omvang | Wat is de gewenste tekstlengte?
- Doel | Wat wil je met de tekst bereiken? Wil je informeren, motiveren, inspireren of aanzetten tot actie?
- Wie | Op welke doelgroep is de tekst gericht? Wat typeert deze doelgroep?
- Tone of voice | Hoe wil je de doelgroep aanspreken? In de je-vorm of misschien toch de u-vorm?
- Zoekwoorden | Welke zoektermen moeten in ieder geval verwerkt worden voor betere online vindbaarheid?
- Werkwijze | Hoe levert de tekstschrijver jou de teksten aan? Hoeveel correctierondes zijn inbegrepen? Zorg ook dat je van elkaar weet hoe en wanneer je het makkelijkst bereikbaar bent voor eventuele vragen en overleg.
- Deadline | Wanneer moet het af zijn?
Wat is een gangbaar tarief voor een tekstschrijver of tekstredacteur?
Dat is lastig om exact aan te geven. De tarieven voor een tekstschrijver of tekstredacteur lopen erg uiteen op internet. Daarnaast rekenen sommigen een uurtarief en weer anderen een woordtarief. Een vooraf afgesproken totaalprijs of projectprijs komt ook voor. Voor regelmatig terugkerende opdrachten is het soms mogelijk om een abonnement of ‘strippenkaart’ af te sluiten tegen een goedkoper tarief.
Tussen de hoogte van het tarief en de geleverde kwaliteit is helaas niet altijd een recht evenredig verband. Natuurlijk hangt er een prijskaartje aan kwaliteit, expertise en ervaring – maar kijk goed rond op internet. Bekijk verschillende websites om een indruk te krijgen van de schrijfstijl. Lees de reviews en neem contact op met de tekstschrijver om te bekijken of jullie tot een goede samenwerking kunnen komen.
Wat is het verschil tussen en tekstschrijver, tekstredacteur en copywriter?
Bij een opsomming van de belangrijkste veelgestelde vragen mag deze natuurlijk niet ontbreken. Hoewel het om kleine nuanceringen gaat, leg ik je graag de verschillen uit.
Een tekstschrijver schrijft de volledige tekst voor jou, van A tot Z. Meestal informatieve of educatieve teksten. De tekstschrijver gaat aan de slag op basis van jullie briefing en de eventueel door jou aangeleverde extra informatie.
Een tekstredacteur gaat aan de slag met teksten die jij al geschreven hebt. Teksten redigeren betekent dat de stijl, aanspreekvorm, structuur en indeling onder handen genomen wordt. Ook wordt gekeken naar spelling, grammatica en het gebruik van leestekens. Soms worden tekstdelen herschreven voor een beter effect. Eindresultaat is een foutloze tekst die begrijpelijk is en prettig leest.
Een copywriter schrijft voornamelijk commerciële teksten. Dit zijn wervende teksten voor koppen, commercials of advertenties. Naast schrijven helpt een copywriter vaak ook mee in het vormgeven van reclamecampagnes of het beeldgebruik bij de teksten.
Wat is SEO-optimalisatie?
Je hoort hier veel over, maar wat is het nou precies? Je probeert hiermee jouw website zo hoog mogelijk te laten scoren in Google en andere zoekmachines. Zodoende komt jouw website bovenaan te staan bij zoekopdrachten op specifieke zoekwoorden. Dan kan jouw website goed gevonden worden door potentiële klanten. Zoekmachines passen hun geavanceerde algoritmes regelmatig aan. Het blijft dus belangrijk om deze ontwikkelingen te volgen.
Om effectieve SEO-teksten te kunnen schrijven vormt een uitgebreid zoekwoorden onderzoek de basis. Een SEO-tekstschrijver heeft zich gespecialiseerd in het schrijven van teksten die interessant zijn voor zoekmachines en jou dus bezoekers opleveren.
Is SEO het allerbelangrijkste voor het succes van je website?
Met je website wil je een specifieke doelgroep aanspreken om jouw product of dienst te kunnen verkopen. En SEO is erg belangrijk om makkelijk gevonden te kunnen worden door deze doelgroep. Maar zoals voor zoveel zaken geldt, het is een combinatie van factoren.
Wat maakt je website succesvol?
Begin met een keyword-analyse om inzicht te krijgen in het zoekgedrag van je doelgroep. Inhoudelijk goede en aansprekende teksten (laten) schrijven is de volgende stap. Met op de juiste plaatsen het krachtigste keyword (zoekwoord) of meerdere keywords daarin verwerkt. Daarnaast is het ook belangrijk dat de snelheid van je website op orde is. En je wilt dat jouw site een fijne gebruikerservaring (handig, overzichtelijk, informatief) oplevert. De meeste mensen gebruiken voornamelijk smartphones, dus jouw website moet ook lekker leesbaar zijn op zo’n klein beeldschermpje. Benut ook de social media kanalen die goed aansluiten bij jouw merk. Zo kan je jouw bereik enorm vergroten.

Overigens .. staat jouw vraag over tekst schrijven of redigeren hier niet tussen? Bel of mail mij gerust voor meer informatie.
