5 voordelen van zakelijke blogs die je vooruithelpen

Zakelijke blogs en paardenbloemen? Hoe zit dat? Twee maanden geleden zat ik in de namiddagzon te genieten van het uitzicht.  Op een houten bankje in mijn achtertuin, met een glas gekoelde Kaapse Sauvignon Blanc binnen handbereik. Een zachte bries verspreidde de heerlijke geur van pasgemaaid gras. Het grasveld voor mijn voeten zat vol met pluizenbollen van uitgebloeide paardenbloemen. En opeens viel het mij op …. bloggen is als de vruchtpluizen van een paardenbloem. 

Zakelijke blogs schrijven … Je weet waar het begint, maar niet precies waar het eindigt. Toch heb je daar wel enige invloed op.

Een paardenbloem draagt nootvruchtjes aan eigen parachuutjes. Een windvlaag voert ze weg. Ver weg of dichtbij, dat weet je niet. Ergens komen ze weer neer. Hopelijk op een gunstige plek waar ze wortel kunnen schieten. Op die manier zorgt de natuur ervoor dat er weer een nieuwe zee aan mooie gele paardenbloemen komt. En de cyclus begint opnieuw. 

In mijn beleving werkt bloggen ook zo. Hoe ik deze vergelijking zie? Over de ins-and-outs van zakelijke blogs vertel ik je hier meer.

Waarde delen – ‘de nootvruchtjes’

Je wilt iets delen met je klanten, volgers en lezers. Dat ‘iets’ kan informatief of persoonlijk zijn. Of beiden natuurlijk, dat leest lekkerder. Het is in ieder geval de bedoeling dat je iets van waarde deelt met jouw doelgroep. Iets waar de lezer specifiek naar op zoek is. Geef jouw lezer dé oplossing. Dat kan een update zijn, nieuwe ontwikkelingen in jouw vakgebied, aantrekkelijke aanbiedingen, waardevolle informatie, nieuwe services of het delen van nuttige tips.

Wat wil je bereiken – ‘de nieuwe bloemen’

Vijf sterke voordelen van zakelijke blogs, die positieve effecten kunnen opleveren voor jouw business, heb ik samengevat in bijgaande infographic.

Infographic over de kracht van blogs
5 voordelen van zakelijke blogs die je vooruithelpen | infographic van Tekststudio PuntKomma

Boodschap communiceren – ‘de parachuutjes’

De manier waarop je jouw boodschap brengt is van doorslaggevend belang. Dus schrijf zoals je praat en gebruik een informele toon. Focus volledig op jouw doelgroep – wat willen zij weten. Een lezer is op zoek naar specifieke informatie en ‘de keuze is reuze’ bij de zoekmachines. Dus jouw blogtitel moet kernachtig zijn om eruit te springen. In één oogopslag moet concreet en duidelijk zijn waar je blog over gaat. Schrijf ook actief, concreet en beeldend. Het gebruik van tekst en beeld versterkt elkaar. Visuele content wordt vaak ook beter onthouden. Een relevante foto of infographic voegt direct waarde toe. Zorg bij de opmaak van de blog voor een lay-out die een feest is voor het oog. Tussenkoppen en witregels helpen hierbij. 

Regelmaat – ‘de natuur’

Veel pluizen moeten uitwaaien om weer een nieuwe paardenbloem te laten groeien. 

Doorgaan en regelmaat is het motto. Natuurlijk is het top als een blog je direct nieuwe klanten oplevert, maar zo simpel is het helaas niet iedere keer. Gebruik het ook als middel op weg daar naartoe. Een geïnteresseerde lezer is niet per se direct een klant. Daarvoor moet je eerst het vertrouwen opbouwen. Doorzetten, veel doen en relevante kennis delen maken je tot een vakkundige en betrouwbare bron. Become the go-to-person & keep showing up!

In het boek The War of Art beschrijft Steven Pressfield op een treffende en grappige manier de worstelingen waar je als tekstschrijver soms doorheen kan gaan om output op te leveren. Als de vertwijfeling soms toeslaat, helpt dit boek mij om weer op het creatieve pad te komen.

Spread the word‘de windvlaag’

Hopelijk wordt jouw blog verder gedeeld via social media. Dat is leuk, want informatie is er om gedeeld te worden met een ieder die daar interesse in heeft. Het vergroot je kansen om weer nieuwe lezers te bereiken. En iedere lezer kan een potentiële klant worden…


Geen blogs missen van Tekststudio PuntKomma?

Wil je vaker mijn blogs lezen? Schrijf je dan onderaan de blog in en ontvang een bericht als er weer een nieuwe blog verschijnt op de website.

Let me know 

Als je nog vragen hebt, stel ze dan gerust. En mocht je een onderwerp hebben waar je meer over zou willen lezen in een Tekststudio PuntKomma blog, laat het mij dan weten. Je kunt dat doen door op deze blog te reageren of mij te mailen op tekststudiopuntkomma@gmail.com.

[Foto paardenbloem van de auteur]


Logo TekststudioPuntKomma
Scherp oog voor detail

Er is nog geen inhoud om te tonen.