Hoe kan je typfouten voorkomen terwijl jouw brein de kortste route wil nemen?

Typfouten voorkomen dat willen we allemaal. Laat ik gelijk beginnen met het goede nieuws hierover het ligt neit aan jou en je bent zeekr neit de engie die in deez ‘vlakuil’ satpt! En je heoft niet te shcrikken of te dneken dat je nu auuct die zoemrse coctkails vootraan moet laten saatn.

Hoogst waarschijnlijk heb je weinig moeite gehad met het lezen van bovenstaande alinea. Ondanks het feit dat sommige letters verkeerd staan kunnen we de tekst toch prima lezen. Grappig toch hoe dit werkt? Ons brein is een soort super computer met ingebouwde efficiëntie modus. Maar zo lees je onbewust dus helaas ook snel over typfouten heen. Verderop in de blog geef ik je tips hoe je tóch typfouten kunt voorkomen.

Hoe wij teksten lezen

Uit het onderzoeksveld van de cognitieve neurowetenschappen blijkt dat verschillende gebieden van het brein samenwerken* tijdens het lezen van teksten. Door veel te lezen ‘onthouden’ onze hersenen hoe een woord, als geheel, eruitziet. Voor relatief simpele woorden en zinnen geldt dat onze hersenen woorden dus kunnen herkennen aan de eerste en laatste letter. Het woord wordt niet letter voor letter gelezen, maar gezien als een ‘plaatje’.

Diverse kleine gebieden in je brein verwerken en herkennen deze ‘plaatjes’ op een efficiënte en vlotte manier. Daarom kan je een zin snel lezen en begrijpen, ook al staan de letters niet overal op de juiste plek. Dus da’s allemaal goed nieuws toch? Jazeker. 

Typfouten voorkomen scheelt ergernis.

Totdat … je zelf een tekst schrijft en bij een laatste check helaas gewoon over de schrijf- of typfouten heen leest. Of nóg erger … je hebt de tekstproductie al verzonden en je ziet pas achteraf nog een typo staan. Arghhhh .. dat is de nachtmerrie van iedere tekstschrijver.

Maar nu naar jouw tekstparels

Je bent ondernemer en je hebt hard gewerkt om een goede, pakkende tekst te schrijven die aanslaat bij jouw klanten of lezers. 

  • Misschien heb je een aantrekkelijke webpagina geschreven voor een nieuw product. 
  • Of een leuk en informatief e-book dat je als bonus wilt versturen aan je nieuwe inschrijvers. 
  • Wellicht heb je werkboeken gemaakt voor jouw boeiende online training.
  • Tijdens jouw vakantie aan de Fryske Marren (ja, zomer 2020) heb je superoriginele inspiratie opgedaan en die heb je verwerkt in een serie levendige nieuwsbrieven of bevlogen blogs die jouw mailinglist straks lekker laat groeien.
  • Het kan ook zo zijn dat je altijd al een boek hebt willen schrijven en nu dan eindelijk dat juweel van een manuscript afgerond hebt. Je kan niet wachten om jouw megabestseller met de wereld te delen. 

Wat kan je doen om tóch die typfouten te voorkomen

Je hebt jouw tekst al meerdere malen gelezen. Maar je weet nu ook hoe makkelijk je onbewust ergens overheen kan lezen. Je wil uiteraard een foutloze tekst opleveren. Jouw missie is positieve indruk maken en kwaliteit leveren. Dus hoe kan je dit het beste aanpakken? 

  • Lees je eigen tekst hardop. Vaak merk je dan direct waar de tekst wel of niet goed loopt en waar nog fouten staan.
  • Laat je finale tekst even liggen. Ga wat anders doen om je focus te verzetten. En kijk de volgende dag met frisse blik nog eens naar je tekst. Vaak zie je dan de typfouten die je de vorige dag over het hoofd zag.
  • Laat iemand anders je tekst lezen. Schakel hulp in vanuit jouw omgeving. Omdat zij de tekst voor het eerst zien staat hun brein nog niet op ‘automatische piloot’ en kunnen zij sneller typfouten eruit halen voor je.
  • Schakel een schrijfexpert in om jouw teksten te optimaliseren. Dit kan een tekstredacteur zijn of bijvoorbeeld een schrijfcoach als je een boek wilt schrijven. Ik snap dat je deze optie vanuit kostenoogpunt waarschijnlijk het liefst uitstelt. Maar deze vakkundige hulp is de investering zeker waard. Je kan kiezen voor enkel tekstcorrectie (spelfouten, grammatica en leestekens). Of voor tekstredactie (naast tekstcorrectie wordt ook gelet op opbouw en stijl). Je krijgt foutloze, lekker leesbare teksten retour. Vaak krijg je ook nog nuttige tekst- of layouttips. Bedenk ook dat je hiermee veel eigen tijd bespaart. Die tijd kan je benutten voor de dingen waar jij goed in bent. Het creatief bedenken en aanbieden van nieuwe diensten bijvoorbeeld. Zet dat af tegen de kosten voor een tekstredacteur en je komt al gauw positief uit.

Wil je meer weten

Zoek je een tekstredacteur met scherp oog voor detail? Tekststudio PuntKomma kan je helpen met tekstredactie of tekstcorrectie

Het is mooi hoe dit allemaal werkt in ons brein. Vind je het interessant om hier meer over te lezen? Dan kan je op de website van NEMO Kennislink veel toegankelijke informatie vinden. 

[* De samenwerking tussen deze hersengebieden verloopt echter minder goed in geval van dyslexie. Het lezen wordt dan bemoeilijkt omdat de koppeling tussen sommige letters en klanken dan niet altijd goed gaat.]

Foto door meo via Pexels | Foto door Gratisography via Pexels


Tekststudio PuntKomma logo